Vorige week kreeg onze 20-jarige landgenoot Sam Deroo de prijs voor beste jonge volleyballer in de Italiaanse competitie. Ook andere Belgische volleybalspelers leveren knappe prestaties in het buitenland. In de Vlaamse media komen deze talenten spijtig genoeg amper aan bod.
(Wouter Kesteloot)

Sam Deroo Foto door Maria Gulia

Sam Deroo
Foto door Maria Gulia

Vorige zomer ging de jonge Waaslander Sam Deroo van Roeselare naar de Italiaanse subtopper Modena. In zijn eerste seizoen in de sterke Italiaanse volleybalcompetitie scoorde de hoekaanvaller 249 punten in 23 wedstrijden. Dat zijn indrukwekkende cijfers voor de debutant, die in het begin van het seizoen zelfs sukkelde met een zware enkelblessure. Afgelopen weekend werd Deroo voor zijn succesvol seizoen bekroond tot de beste jongere in de Italiaanse competitie. Hieronder zie je een aantal hoogtepunten van Deroo bij zijn vorige team Roeselare.

Sam Deroo treedt met zijn prestaties in de voetsporen van de 35-jarige Wout Wijsmans, de beste Belgische volleyballer ooit. Wijsmans is al bijna vijftien jaar een sterkhouder in de Italiaanse competitie en won met Macerata in 2002 de Champions League. Dit jaar bereikte de Limburger als kapitein van het Italiaanse Cuneo nog eens de finale van de Champions League. In de finale verloor Cuneo nipt van het Russische Novosibirsk. Jammer genoeg is Wout Wijsmans genaturaliseerd tot Italiaan en doet hij niet meer mee met ons nationale volleybalteam. Maar geen nood, in het Belgische volleybalteam zit er nog volleybaltalent. Zo spelen Pieter Verhees en Bram Van Den Dries in Italië bij Latina en San Giustino, won Matias Raymaekers onlangs de Duitse beker en speelt Frank Depestele bij het Turkse Fenerbahçe.

De sterke prestaties van Belgische volleyballers blijven in de media jammer genoeg onderbelicht. Er gaat veel meer aandacht naar de sterren van de Rode Duivels. Elke week wordt er wel geschreven over de goals van Christian Benteke of de acties van Eden Hazard. Nochtans heeft tot nu toe nog geen enkele Belgische voetballer de Champions League gewonnen zoals Wout Wijsmans dat wel al deed in het volleybal. Als Wout Wijsmans een voetballer was geweest, had hij waarschijnlijk al tientallen keren op de voorpagina van sportkranten gestaan.

De beperkte media-aandacht heeft bovendien financiële gevolgen voor volleybalclubs. Clubs krijgen amper inkomsten uit televisiegelden en hebben het vaak moeilijk om sponsors te vinden. De voorzitter van Volleyliga Belgium Frank Smets klaagde al eerder over de  minieme belangstelling: “Als volleybal zou worden uitgezonden op de VRT, zou de sport populairder worden en meteen ook aantrekkelijker voor sponsors.” In Sporza op zondag geeft Canvas wel elke week een uitgebreid verslag van een volleybalwedstrijd en morgenavond wordt de derde wedstrijd van de play-off finale tussen Roeselare en Maaseik live uitgezonden op de derde VRT-zender op12. Er is dus wel aandacht voor volleybal op de VRT maar het blijft in de schaduw van voetbal en wielrennen staan.

Het talentrijke Belgische volleybalteam richt haar pijlen nu op het Europees Kampioenschap in september. Op het vorige EK in 2011 eindigde België teleurstellend op de laatste plaats in de groepsfase. Nu moet het Belgische team in juni de barragewedstrijden tegen Griekenland winnen om zich te plaatsen voor het EK. De jonge Sam Deroo wordt een van de troeven tegen Griekenland. Sinds september vorig jaar is de ervaren ex-trainer van Roeselare Dominique Baeyens de nieuwe bondscoach. Hij verlengde onlangs zijn contract tot eind 2016. Bovendien is ook hij verantwoordelijk voor de selecties bij de jeugd en de juniores.

De nationale volleybalvrouwen gaven alvast het goede voorbeeld aan de mannen. De sterke vrouwenploeg met onder andere Freya Aelbrecht wist zich vorig jaar al te plaatsen voor het EK bij de vrouwen.

Eén reactie Volgende »

  1. Naomi schreef:

    En Lise Van Hecke is topscorer bij de vrouwen geworden in de Italiaanse competitie. Zeg nu nog es dat we niet goed bezig zijn.. Ferm artikel trouwens!!

Plaats een reactie