Nicolas Colsaerts -Foto van Pvt Pauline

Nicolas Colsaerts -Foto van Pvt Pauline

Het Nicolas Colsaertseffect doet zijn werk. Golf wordt steeds populairder in ons Belgenland. Zelfs Sporza besteedt aandacht aan de prestaties van The Belgian Bomber, een bijnaam die verwijst naar zijn bijzonder lange slagen. De vergelijking is niet veraf met het internationale Tiger Woodseffect, waarmee zijn uitzonderlijke prestaties van een 10-tal jaar geleden bedoeld worden. Niet zijn bedprestaties van enkele jaren geleden. Internationaal is de sport al langer hot. Nu is België aan de beurt om besmet te worden met het golfvirus. Hoog tijd om voor eens en voor altijd al die golfclichés te begraven.

(Bernd Strauven)

Golf is saai

Om naar te kijken: niet akkoord!
Aanhangers van bovenstaande stelling hebben de Ryder Cup hoogstwaarschijnlijk niet gezien. De fenomenale eerste dag van Nicolas Colsaerts op dit toernooi had euforisch gespring in mijn woonkamer tot gevolg. Een geluk dat ik geen onderburen heb. En tijdens de monumentale terugkeer van Team Europa op de laatste dag heb ik de overbodigheid van nagelknippers ondervonden. Suspense waar Hitchcock het onderspit voor moet delven!

Om zelf te spelen: niet akkoord!
Je bent op de golfbaan omringd door bomen, vijvers, gras en ander groen. Golfers zullen de magie en de rust die het met zich meebrengt absoluut erkennen. En dan heb je nog niet eens een golfbal geraakt met de sweet spot van de golfclub. Dit geeft zo’n bevredigend gevoel dat mijn hypothetische vriendin er amper mee kan concurreren.


Golf is een elitesport

Vandaag kan je golf bezwaarlijk een elitesport noemen. Natuurlijk zijn er enkele golfclubs waar de gemiddelde golfer zichzelf net dat beetje belangrijker vindt dan de gewone mens. Maar -ik spreek uit ervaring- bij de meeste golfclubs zijn de leden geen omhooggevallen dikkenekken.

Foto van Gunnsteinn Jonsson

Foto van Gunnsteinn Jonsson

Al zijn daar ook uitzonderingen, zoals bij elke sport. En dan spreek ik over de situatie van 5 jaar geleden. Nu is dat nog minder het geval. Daarnaast heeft Bloso golf ondertussen uitgeroepen tot Sport van het jaar 2013. Daarmee wil het de sport voor iedereen promoten, niet alleen voor de elite.

Toegegeven, voor een golfuitrusting zal je dieper in de buidel moeten tasten dan voor een paar voetbalschoenen. Ook het prijskaartje van een abonnement ligt wat hoger, maar er worden speciale formules ontwikkeld om het kostenplaatje binnen de perken te houden.

Golf is een spel

Zij die het fysieke aspect van sport aanbidden, zullen hiermee wel akkoord gaan. Mijn mening: een eindeloze discussie met een pyrrusoverwinning voor wie ooit de enige echte waarheid hierover vertelt. Het maakt eigenlijk allemaal niet uit. Zelf vind ik precisie en het mentale aspect ook essentieel in sport. Net als bij boogschieten spelen bij golf deze twee factoren een grote rol. Maar bovenal: pak zelf eens een golfclub vast en ervaar het unieke karakter van golf. De hele discussie zal je direct worst wezen.

Golf is alleszins een verrijking voor de Olympische Spelen van 2016. Fingers crossed dat Nicolas Colsaerts dan de pannen van het dak speelt. En met de huidige populariteitsboost levert België binnen enkele edities misschien wel een andere wereldtopper af!

Plaats een reactie